Hele december måned spiser julemanden kun risengrød til aftensmad, men til frokost spiser han fru Julemands hjemmelavede leverpostej med syltede rødbeder på hjerteformet rugbrød.
Rugbrød med surdej - giver 2 rugbrød
Begyndelsen på et rugbrød er altid lidt omstændigt, hvis ikke man ligger inde med et glas surdej allerede. Men så snart man har fået gang i en ordentlig hævestærk surdej, så starter næste produktion ved 3. dag.
Surdej - 1. dag:
- 2 dl. youghurt naturel
- 10 gr. gær
- 1 tsk. salt
- 2 dl. rugmel
Dej - 3. dag:
- Surdej fra dag 1
- 2 spsk. salt
- 5 dl. knækkede rugkerner
- ca. 11 dl. rugmel
Færdigt rugbrød - 4. dag:
Hvis du ikke er startet fra 1. dag med en ny surdej, er det nu, du tager 4-5 spsk. fra til næste rugbrødsbagning. Surdejen opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet og kan holde i 7-10 dage.
- 2 dl. youghurt
- 3 dl. vand
- 2 spsk. mørk sirup (kan udelades)
- 2 dl. hørfrø
- 2 dl. solsikkekerner
- 2 dl. græskarkerner
- ca. 9 dl. rugmel
Prik huller i dejen med en gaffel, pensl den med olivenolie og drys med sorte birkes og flagesalt. Rugbrødene bages ca. 1½ time ved 175 grader. Efter en times tid lirkes de forsigtigt ud af formen og bages videre uden form. De er færdige, når skorpen er sprød og de lyder hult, når man banker på dem.
P.S. Dette hjerte ligger husets mindste nisses madkasse i morgen - det er vel december :-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar